S M K I N I H O N G O
Resepi Makizushi
Sabtu, 19 Januari 2013 • 9:40 PG • 0 comments

Tumblr_m8w3b9c23k1rtrbhbo1_500_large


Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1/2 kg beras jepun
  • cuka (utk sushi)
  • 3 biji telur
  • 1 batang timun
  • lettuce
  • udang
  • 5 helai seaweed
  • mayonis
  • bamboo mat
  • note: isi dalam bole diganti dgn tuna, ikan salmon dll mengikut citarasa masing2.

Cara-cara

  1. masak beras jepun seperti masak nasi biasa.
  2. Bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasi. kacau nasi dgn cuka rata2.biarkan nasi sejuk..
  3.  udang direbus dan dibuang kulit nya.
  4.  telur dipukul sekejap dgn sudu dan goreng dgn sedikit minyak.bila dah masak, potong telur panjang2.
  5.  buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang. lettuce dibersih dan potong besar2(sehelai lettuce potong dua.)
  6.  ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut.
  7. kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali masukkan mayonis.
  8.  gulung makizushi tersebut padat2.
  9. *** siapa yg takde cuka jepun boleh modify cuka biasa. sukatan nyer ialah, 1 1/2 sudu besar cuka + 1 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam. didihkan sekejap hingga gula hancur, sejukkan dan gaul dgn nasi sushi.. oleh junjs11

Label: ,



PASTFUTURE
lovelies
We are from SMK Ibrahim. Please leave your footstep on our message board. Follow us and we will follow you back
MESSAGE BOARD


BLOG ARCHIVE;

  • Resipi Takoyaki
  • Resepi Dorayaki
  • Resipi Okonomiyaki