Resepi Makizushi
Bahan-bahan ( 5 orang )
- 1/2 kg beras jepun
- cuka (utk sushi)
- 3 biji telur
- 1 batang timun
- lettuce
- udang
- 5 helai seaweed
- mayonis
- bamboo mat
- note: isi dalam bole diganti dgn tuna, ikan salmon dll mengikut citarasa masing2.
Cara-cara
- masak beras jepun seperti masak nasi biasa.
- Bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasi. kacau nasi dgn cuka rata2.biarkan nasi sejuk..
- udang direbus dan dibuang kulit nya.
- telur dipukul sekejap dgn sudu dan goreng dgn sedikit minyak.bila dah masak, potong telur panjang2.
- buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang. lettuce dibersih dan potong besar2(sehelai lettuce potong dua.)
- ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut.
- kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali masukkan mayonis.
- gulung makizushi tersebut padat2.
- *** siapa yg takde cuka jepun boleh modify cuka biasa. sukatan nyer ialah, 1 1/2 sudu besar cuka + 1 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam. didihkan sekejap hingga gula hancur, sejukkan dan gaul dgn nasi sushi.. oleh junjs11
Label: Makizushi, Resepi Makizushi
PAST • FUTURE