Resepi Dorayaki
Bahan-bahan ( 10 biji )
- 100gm tepung kek atau tepung gandum
- ½ sudu kecil baking soda
- 60gm gula halus
- 2 sudu besar madu
- 2 biji telur
- ½ sudu besar minyak masak
- ½ sudu kecil esen vanilla
- Inti:1½ cawan kacang merah yg manis
Cara-cara
- Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
- Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat.
- Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4".
- Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis (20 keping).
- Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah sekeping pan-cake, tutup dgn satu keping pan-cake. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah.
- Bagi yg tinggal kat Jepun, boleh guna sup kacang merah ini, tambah sedikit tepung gandum dan panaskan untuk memekatkan nya. 3pkt x 180gm cukup untuk 10 biji.
Label: dorayaki, jepun, makanan jepun, resipi dorayaki
PAST • FUTURE
ENTRY
FOOD
RESEPI OKONOMIYAKI
RESEPI DORAYAKI
RESEPI TAKOYAKI
RESEPI MAKIZUSHI
RESEPI SALMON ONIGIRI
RESEPI YAKI ONIGIRI
RESEPI KOROKKE
RESIPI KARI NASI
RESEPI KINAKO
RESEPI MENTAIKO
RESEPI TOFU SALAD
COMING SOON !
COMING SOON !
COMING SOON !
ORIGAMI
ORIGAMI BIRD
ORIGAMI PANDA
ORIGAMI OWL
ORIGAMI CAT
ORIGAMI RABBIT
ORIGAMI FOX
ORIGAMI BEAR
ORIGAMI
ORIGAMI RABBIT
ORIGAMI FISH
ORIGAMI T SHIRT
ORIGAMI KAPPA
FESTIVAL
CHILDREN'S DAY
BON ODORI
HANAMI
HINAMATSURI
COMING SOON !
COMING SOON !
COMING SOON !
MUSIC
CASSIS
THE GAZZETE
SNSD - GEE
MIWA - PROFILE
MIWA ホイッスル~君と過ごした日々
MIWA - HIKARIE
AI NO UTA LYRICS
DIAURA - LOST NOVEMBER
COMING SOON !
ANIME
TONARI NO TOTORO
SEN TO CHIHIRO NO KAMIKAKUSHI (SPIRITED AWAY)
MOVING CASTLE
NARUTO
CUTICLE DETECTIVE INABA
ANOHANA : THE FLOWER WE SAW THAT DAY
TAMAKO MARKET
K-ON !
NYAN KOI
NISHIJOU
HARUHI SUZUMIYA
KIMI TO BOKU
TARI TARI
KOKORO CONNECT
YURU YURI
AMNESIA
BEELZEBUB
UNBREAKABLE MACHINE DOLL
COMING SOON !
COMING SOON !
CLOTHES
AUXILIARY JAPANESE ARMOURS OF JAPAN
FURISODE
HAKAMA
HANTEN
HAPPI
HARAMAKI
HOMONGI
JOE
JINBEI
JUNIHITOE
KAPPOGI
KOSODE
GAMES
HANETSUKI
HANA ICHI MONME
SOGOROKU
SHONGI
ORIGAMI
OHAJIKI
AYATORI
TAKE-UMA
KENDAMA
DARUMA-SAN GA KORONDA
MENKO
OTEDAMA
BEIGOMA
TOURISM
AKAME SHIJUHACHITAKI WATERFALLS
OSAKA
HIROSHIMA
ASAKUSA KANNON TEMPLE
STUDY TOUR
UNIVERSITY OF TOKYO
COMING SOON !
COMING SOON !
COMING SOON !
COMING SOON !
COMING SOON !
LANGUAGE
LETS LEARN JAPANESE
JAPANESE GREETINGS AND WRITING SYSTEM
COMING SOON !
COMING SOON !
MOVIES AND DRAMA
KIMI NI TODOKE
ICHI LITRE NO NAMIDA ( 1 LITRE OF TEARS)
HANA KIMI
HONEY AND CLOVER
BOYS OVER FLOWER
COMING SOON !
LIVING ABROAD
TATAMI ROOM
100 YEN SHOP
TAXI
TOKYO SUBWAY
ECONOMIC DAILY LIFE
CONSUMER HABIT
EATING HABIT
SCHOOL LIFE
Resepi Dorayaki
Bahan-bahan ( 10 biji )
- 100gm tepung kek atau tepung gandum
- ½ sudu kecil baking soda
- 60gm gula halus
- 2 sudu besar madu
- 2 biji telur
- ½ sudu besar minyak masak
- ½ sudu kecil esen vanilla
- Inti:1½ cawan kacang merah yg manis
Cara-cara
- Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
- Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat.
- Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4".
- Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis (20 keping).
- Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah sekeping pan-cake, tutup dgn satu keping pan-cake. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah.
- Bagi yg tinggal kat Jepun, boleh guna sup kacang merah ini, tambah sedikit tepung gandum dan panaskan untuk memekatkan nya. 3pkt x 180gm cukup untuk 10 biji.
Label: dorayaki, jepun, makanan jepun, resipi dorayaki PAST • FUTURE
|
lovelies
We are from SMK Ibrahim. Please leave your footstep on our message board. Follow us and we will follow you back
MESSAGE BOARD
BLOG ARCHIVE;
Resipi Okonomiyaki
|